users.online.be/linux : *> Voorpagina *> Boeken *> Distributies *> Shell programmeren *

Distributies


SuSE 80 log
SuSE 7.0 (NL)
Mandrake 7.0 (1)
Mandrake 7.0 (2)
SuSE 6.4
Corel Linux
Slackware 3.5
Red Hat (NIC)

websites
Caldera
commercialCorel
DebianDebian
prima desktopMandrake
US standardRedhat
pioneer!
EUR standardS.u.s.e.
Teruggevonden ...
Mac PPCYellowdog

Update aug 2004: SuSE 9.1 Linux
Professional Upgrade
2 DVD's, en 5 CD's bevat het pakket ondertussen, waarbij de 32-bit en de 64 bit versie aanwezig zijn.
KDE is veel gebruiksvriendelijker geworden voor gewone desktopgebruikers in bedrijfsomgeving; "Netwerk Browse" brengt het netwerk mooi in zicht, inbegrepen de Windows NT servers, die eenvoudig aangeklikt kunnen worden, waarna een login + password wordt gevraagd. De samba technologie is geintegreerd in de browser, op voorhand mounten via smbmount is niet (meer) nodig dus. Eens ingelogd browse je verder als op je eigen harde schijf.
Lees verder + Installatielog
Upd: 2003/2004 Red Hat / Fedore Core 1, 2
Regelmatig bijgeleverd bij Linux tijdschriften, en te downloaden van het net.
Update juli 2002: SuSE 8.0 Linux
Er zit minder in de doos, maar ze kost wel meer...

Toch is dat niet als een zwaar verwijt bedoeld. Leg in de winkel de dozen voor een XP en een bijhorende office plus visual studio of zo eens naast elkaar en kijk wat dat kost ..., nee, dan is dit nog steeds democratisch.

Hier een soort log van de ervaringen bij installeren en configureren, beetje rommelig wegens nog in gebruik.
Update september 2000:
Mandrake 70. (aanvulling)
Te starten met download versie van boot disk (er was een fout gesignaleerd bij een bepaalde distributie die in bepaalde omstandigheden problemen kon geven in combinatie met Windows. Daarom was er een speciale startdiskette image te downloaden). Het installatie scherm vertoond de grappige mogelijkheid om de kleurstelling te veranderen, dmv 3 platte gekleurde knoppen links onderaan het scherm. Als er al een Linux geinstalleerd was, is het niet helemaal duidelijk wat er met de partities moet gebeuren die er al zijn.

Er zijn 3 modes; Aanbevolen, op maat en Expert mode: deze laatste wordt aanbevolen bij problemen van de gewone, semi-automatische installatie.

Even meelopen: Disk indeling: (hda1, c: dos fat 16 2 G en hda2, d: dos fat 32 4 G schijf blijven behouden) hda8, swap: 250 Mb + hda6, /boot: 14 Mb + hda7, / 1506 Mb + hda9, /home, 1757 Mb Alle partities worden geformatteerd (keuze kan ook aan/afgezet worden) Bij de keuze afzetten van Games, Webserver, en enkele andere pakketten blijft 710 Mb te installeren (niet slecht van een cd van 650 Mb).

Probleem bij het selecteren van wat geinstalleerd moet worden, is dat je helemaal geen overzicht hebt. Je kan niet selecteren in functie van wat je wil en wat je weet: Ik weet bv wel dat ik geen ISDN heb, maar toch wordt het geinstalleerd. Ik heb niet gekozen voor de Games- module, maar er worden toch andere spelletjes geinstalleerd (misschien horen die bij K). Ik heb geen DVD-lezer, maar toch wordt een DVD player voor Linux geinstalleerd, ik wil wel tekstverwerking doen, maar ik wil niet al die voorhistorische Linux editors. Het is op dat moment ook helemaal niet duidelijk hoe je later eventueel pakketten kan bij installeren. Als je een experten installatie kiest krijg je dikwijls wel veel keuze, maar dat kost dan weer ongelooflijk veel tijd om door al die schermen te gaan.

We lopen verder: Gebruik met lokaal lan - stuurprogramma 3C503 lijkt te werken; IP informatie moet ingege ven worden (192.168.1.3, netmask 255.255.255.0, automatisch IP (bootP/dhcp af want ik weet het netwerkkaartnummer niet van deze NIC), host name in interessant: user.dom.loc bv, DNS 192.168.1.250, en gateway ook.

Bij de configuratie van Lilo wordt rekening gehouden met ingangen floppy, dos en hda. Eens alles geinstalleerd kan je Lilo trouwens aanpassen vanuit K Desktop met K/Systeem/KLILO. Dan start een overzichtelijk programmaatje dat aangeeft hoe de huidige instellingen zijn, en waar je wijzigingen kan maken. Ook vanuit de command prompt kan je aanpassingen maken aan de LILO configuratie. Log in als root, start "linuxconf", ga in de menukeuzes " Config: boot mode / Boot configuration"

Bij de scherminstellingen blijkt dat het kennen van je grafische kaart en monitor-gegevens wel handig is, maar nog geen garantie voor een perfecte werking. Desnoods begin je opnieuw en probeer je en lagere resolutie of kleurdiepte, wat meestal wel werkt.

Eens de installatie voltooid, wil je misschien software bij installeren. Het lijkt eenvoudig; rpmdrake starten (is vroeger al van pas gekomen), een nieuwe bron toevoegen, bv een CD rom met een distributie van SuSE, waarvan je software op disk 3 hebt staan die je wil gebrui ken. Leverde niet direkt zichtbaar resultaat op, dus keek ik zelf maar even op de cd waar het pakket stond. Door erop te klikken startte "kpackage" en gaf me info over Wp8. Om te installeren moest ik echter als root inloggen. shlibs5 is nodig voor wordperf-8-18. Hmm. Ook om StarOffice 5.1 Engelstalig te installeren had ik weer een ander pakket nodig, nergens te vinden op de cd's die ik bij de hand had. Er zijn op de website van SuSE verschillende artikels te vinden over lib5c, meestal in combinatie met lib6c of zo, en dat je voorzichtig moet zijn die niet verkeerd te mixen.

(ps: zie ook de bespreking "Mandrake geen draak")
ABOUT
PingWim
Overzicht gemaakt
volledig zonder
commerciele belangen.
Onafhankelijke site.
INDEPENDENT SITE
Alle rechten
voorbehouden
PingWim, Juli 2000 ev



Nieuwe
Voeg uw eigen bespreking toe.
Stuur ze per e-mail door.