Auteur van de maand

Christoffel
Coetzee

Is als oudste van acht kinderen op 10 november 1945 in de Oranje-Vrijstaat geboren, voltooit zijn middelbare studies aan de Höerskool Sentraal in Bloemfontein en gaat verder studeren aan de Universiteit van Stellenbosch.
In 1998 debuteert hij met "Op soek na Generaal Mannetjies Mentz" waarmee hij de prijs van de grote romanwedstrijd van De Kat en Sanlam wint. "Op soek na Generaal Mannetjies Mentz" wordt ook nog bekroond met de M-Net Boekprijs en de Eugène Marais Prijs.
Coetzee overlijdt in juli 1999 op 53-jarige leeftijd aan een beroerte in
Windhoek, Namibië.

Op soek na generaal Mannetjies Mentz

Queillerie 1998
ISBN 1-8749-0194-5
Hardeband 300 blz.
895 BEF/ 50 NLG

Een krachtig verhaal van menselijk leed, hartstocht en wreedheid gesitueerd tijdens de Anglo-Boerenoorlog. De roman wordt tot een zware aanklacht tegen het misbruik van de geschiedenis van de Afrikaner voor ideologische doeleinden en is bekroond met de Eugène Maraisprijs en de M-Net prijs voor Afrikaanstalige literatuur in 1999.
Het verhaal speelt zich af tussen juli 1900 en januari 1901.Bij Surrender Hill in de Brandwaterkom, een gebied in de Oost-Vrijstaat gevormd door de Rode- en Wittebergen en de Caledonrivier, geeft de Vrijstaatse Generaal Martiens Prinsloo zich met het grootste deel van zijn troepen over aan de Britse bevelhebber Hunter. De vrouwelijke leden van het Naudégezin, de mannelijke zijn op commando, zoeken schuiling in de bergkloven waar ze geholpen door Witsies, proberen te overleven. Generaal Mannetjies Mentz maakt zijn opwachting in een kritieke fase van de strijd, verzamelt rondom zich een aantal onverschrokken burgers die weigeren zich over te geven en die bereid zijn op onconventionele wijze de strijd verder te zetten tegen de Engelsen. Zo ontstaat een wraakkommando dat op de meest barbaarse wijze optreedt niet alleen tegen de Engelse troepen maar ook tegen Boeren uit eigen rangen die de strijd willen staken.
"Deurentyd word mens getref deur die verwikkeldheid van die verhoudinge hier: dis Boer teen Brit, Boer saam met Brit, blank teenoor en dan weer saam met gekleurd .... Mens teenoor mens, mens teenoor dier en mens saam met dier. ... Dis 'n heen en weer speel tussen lewe en dood. Wat begin het as 'n fel erotiese viering van die lewe, eindig so: Wat is die mens?" (Henriette Grové, Insig, augustus 1998)
"Coetzee toont de donkere kant van de oorlog en maakt zowat alle heilige huisjes met de grond gelijk. Van een idialistische en gerechtvaardigde oorlog is hier nergens sprake. De roman groeit uit tot een pleidooi om ook de misdrijven die tijdens de apartheidsjaren gepleegd zijn, niet in de doofpot te stoppen." (Luc Renders, Snoecks 1999)