Juridische databanken op het web


Fisconet

Kruispuntbank van de wetgeving

Op 27 maart 2003 werd tussen de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Senaat, het Hof van Cassatie, het Arbitragehof, de Raad van State en de federale regering een samenwerkingsprotocol gesloten betreffende de oprichting van een "Kruispuntbank van de wetgeving".
Dit protocol heeft tot doel de wetgeving, de parlementaire voorbereiding en de rechtspraak via een portaalsite voor het publiek open te stellen.
Het project wordt in twee fasen uitgevoerd.
In een eerste fase (de huidige) worden de databanken van de participerende instellingen via een portaalsite toegankelijk gemaakt. Deze fase houdt in dat enerzijds een toegangspoort tot deze databanken wordt gecreëerd en dat anderzijds vanuit de databanken van elke instelling links naar de databanken van de overige instellingen tot stand worden gebracht.
De tweede fase impliceert het uitbouwen van de verschillende databanken tot een hecht netwerk en de ontwikkeling van specifieke software die het mogelijk maakt met één zoekopdracht alle databanken te ondervragen. Voor deze fase werd nog geen tijdschema vooropgesteld.


Fisconet

Fisconet

De fiscale internetdatabank Fisconet wordt aangeboden door de FOD Financiën. Zowel particuliere surfers als professionele gebruikers kunnen op deze site terecht voor een overzicht van de Belgische fiscale wetgeving. Verder komen de Europese en internationale richtlijnen in fiscaliteit aan bod en krijg je ook een lijst met de laatste parlementaire vragen over de Belgische fiscale wetgeving. Een zoekmachine maakt het mogelijk snel informatie te vinden over bijvoorbeeld de BTW-wetgeving in ons land. Een handig hulpmidddel!


Credoc

Weinig informatie te rapen. Je vindt er enkel wat praktische informatie om de producten van Credoc aan te schaffen.


Jura

Jur@

Jur@ is de grootste juridische wettenbank van België Het is een initiatief van de uitgeverijen Ced.Samson, Kluwer Editorial en Kluwer Rechtswetenschappen. en omvat het equivalent van meer dan 150.000 bladzijden wetteksten of 200 stevige wetboeken. Eerst en vooral biedt JUR@ een ruime selectie wetgeving verschenen voor 1997, waaronder uiteraard alle wetboeken. Sinds 1 januari 1997 ontwikkelt deze databank zich volledig parallel met de wetgeving, en worden alle gepubliceerde wettelijke akten met algemene draagwijdte meteen in het bestand opgenomen, gaande van Europese en internationale wetgeving, wetten, decreten, ordonnanties, koninklijke en ministeriële besluiten en besluiten van de deelregeringen. Talen: Nederlands, Frans.
Na de registratie doorzoek je vanop het snelzoekscherm de wetteksten op aard van de akte, woorden in de titel of de tekst van de akte, het aktenummer of de datum van de tekst. Het wijzigingszoekscherm toont je voor een gekozen akte het overzicht van wijzigingen aan dat welbepaald geschrift. Verder vind je in 'Nieuw in het Belgisch Staatsblad' de inhoud van het recentste nummer van het Belgisch Staatsblad. Binnen de vijf werkdagen na publicatie lees je er alle relevante stukken uit dat nummer. Vandaag toont de website ruim 20.000 akten waarvan dik 12.000 integraal. Sinds 1 januari 2000 brengt Jur@ daar bovenop nog eens 200.000 samenvattingen van rechtsleer, rechtspraak en wetgeving, gepubliceerd sinds 1980. Juristen kunnen er vanaf dan ook terecht voor arresten van de hoogste Belgische gerechtscolleges. Daarnaast wordt het zoekscherm uitgebreid met een alfabetisch trefwoordenregister en een zoekfunctie per indeling van het recht. Vanaf 1 januari 2000 wordt voor het gebruik van de databank een abonnementsbijdrage aangerekend. Wie geen abonnement heeft op één van de uitgaven van Kluwer Rechtswetenschappen België kan als gast een maand lang deze databank uitproberen.
Sinds 1 januari 2000 betaal je 3.000 frank per maand en 200 frank per opgevraagd document (normaal gebruik) of maandelijks 5.500 frank en 40 frank per tekst (intensief gebruik). Occasionele gebruikers betalen 1.500 frank per consultatie van Jur@.


Juridisk

Juridisk

Juridisk op Internet bevat alle rechtsbronnen voor sociaal-juridische informatie. CAO's, arbeidsrecht, sociale zekerheid, loonfiscaliteit, internationaal recht, bedragen en barema's, onuitgegeven rechtspraak, ... zijn systematisch gegroepeerd door het Juridisch Studiecentrum van SD WORX. Deze databank aan informatie is steeds actueel dank zij de dagelijkse update. Wil je deze databank gebruiken dan moet je wel betalen voor de informatie die je ervan afhaalt.


Databank titels van wetten Ministerie van Justitie

Opschriften van alle wettelijke en gerechtelijke teksten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad sinds 1945 betreffende alle rechtsdomeinen. De titels vóór 1945 worden opgenomen voorzover zij een wijziging hebben ondergaan die sinds 1984 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.


Adressen van de gerechtelijke diensten

Deze database van het Ministerie van Justitie is een soort gerechtelijk zakboekje/annuaire judiciaire met alle adressen van gerechtelijke instanties met dezelfde basisinterface van de andere databanken van het Ministerie van Justitie.


Databank Milieurechtsleer - Milieurechtspraak

Prachtig bibliografisch hulpinstrument voor al wie op zoek is naar informatie over milieurecht ontwikkeld door het Centrum voor Milieurecht van de Universiteit van Gent in het kader van een samenwerking met het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap. In de Databank Milieurechtsleer werden reeds 16000+ documenten opgenomen, in de Databank Milieurechtspraak meer 2800+. Om de databanken te raadplegen kan men een eenvoudige maar doeltreffende zoekfunctie gebruiken.


Vlaaamse Navigator milieuwetgeving

Deze Navigator bied je een geavanceerd zoeksysteem om via Internet door de milieeuwetgeving te navigeren. Het biedt enerzijds de mogelijkheid om een aantal milieuregelgevingen te consulteren. Anderzijds kun je door gebruik te maken van 12 verschillende indexen de toepasselijke milieuwetgeving over een bepaald onderwerp te bevragen en te consulteren. Dit zoekinstrument wordt voortdurend geactualiseerd.


Milieulink databank

Milieulink is al drie jaar on line maar de site onderging enkele weken geleden een grondige opknapbeurt. De stek wil een informatie- en communicatieplatform zijn over het milieu. De site richt zich tot alle actoren in de milieusector, gaande van bedrijven over overheidsinstellingen tot wetenschappelijke en educatieve instellingen.
De vernieuwde site heeft vier hoofdtakken. Op de hoofdpagina staan nieuwsberichten over zowat alle deelaspecten van de milieuproblematiek. De homepage wordt een paar keer per week bijgewerkt.
Een tweede belangrijk onderdeel van de site is Milieulink-business. Dit is een communicatieplatform dat specifiek gericht is op bedrijven in de milieusector (afvalverwerking, energie, gevaarlijke stoffen,...) en dat vraag en aanbod samenbrengt. Bedrijven kunnen er berichtjes achterlaten over nieuwe producten of over infrastructurele wijzigingen. Via de zoekfunctie kan je contactgegevens van de bedrijven opzoeken.
Een derde peiler van de site is Milieulink-event. Bedrijven kunnen hier belangrijke evenementen aankondigen zoals de opening van een filiaal of de lancering van een nieuw product. Tenslotte is er Milieulink-personal. Met Milieulink-personal bepaalt de bezoeker zelf welke rubrieken en thema's hij op zijn startpagina wil hebben. Voor de aanvraag van zo een persoonlijke homepage wordt wel een bijdrage van 60 euro per jaar gevraagd.
Milieulink is een vrij gespecialiseerde site die eerder draait op interactie dan op echte content. De site richt zich niet tot particulieren maar heeft een duidelijke focus op bedrijven. De lay- out is vrij sober en de navigatie makkelijk. De structuur biedt overzicht.


FELNET, Flanders Environmental Library Network

FELNET staat voor Flanders Environmental Library Network. Het is een groepering van de belangrijkste Vlaamse milieudocumentatiecentra.
Alle leden hebben hun catalogus ondergebracht in een gemeenschappelijke databank die de gebruiker via het internet kan raadplegen. Dankzij de inspanningen van FELNET en van de Vlaamse overheid heeft iedereen nu toegang tot een virtuele, gespecialiseerde milieubibliotheek met meer dan 100.000 werken.
Het doel van FELNET is tweeledig. Enerzijds kan door een betere samenwerking dubbel werk vermeden worden. Hierdoor werkt men kostenbesparend en kan een betere dienstverlening geboden worden. Anderzijds wordt de gebruikers een middel aangereikt om gemakkelijk hun weg te vinden in het ruime aanbod van milieudocumentatie en informatie.


Documentatiebank fiscaal recht

Om het werk van de fiscalist te vergemakkelijken levert Index op vandaag reeds een database voorzien van een intelligente zoekstructuur aan haar klanten aan. Via maandelijke updates wordt de databank up-to-date gehouden. Via trefwoorden bekom je verwijzingen naar recente publicaties met telkens een samenvatting. Bedoeling is om in de toekomst ook volledige artikels te leveren. Hiertoe worden ze allemaal in een enorme databank ingescand. Er worden stappen ondernomen met met elke uitgever of elke auteur een akkoord over de auteursrechten af te sluiten.

Sinds 1 september 1996 heeft Index haar zoeksysteem ook via het Internet raadpleegbaar gesteld. Elke gebruiker kan achterhalen hoeveel steekkaarten (verwijzing met samenvatting) in het bestand steken. De klant kan dan beslissen om deze stekenkaart te bekijken. Het systeem van Index On-line werkt volgens het Pay-per-view-principe. De zoekstructuur is gratis, u betaalt slechts op het moment dat je beslist de gevonden fiche in te kijken. Je krijgt enkel toegang wanneer je je aanmeldt, per fax op (058) 52 43 22 of via het invullen van een registratieformulier.

Je betaalt 2000 BEF voor 400 credits. Per opgevraagde fiche wordt één credit afgetrokken.


FiscalNet


Fiscalc Databank


Databases van het Nederlands Institute for Human Rights

De toegang tot deze databases is gratis, maar je hebt wel een username en password nodig om de bestanden te raadplegen. Een username en password kun je verkrijgen door op de site te registreren. De site is volledig in het Engels en is onderverdeeld in twee secties.

"Library"

De eerste sectie is "Library"; dit deel geeft toegang tot de databases BOOKS en RATIF. In de database BOOKS kun je bibliografische beschrijvingen vinden van boeken, rapporten en artikelen aanwezig in het Documentatie Centrum van het SIM. De database is opgezet volgens de "HURIDOCS Standard Formats for the Recording and Exchange of Bibliographical Information concerning Human Rights". Momenteel bevat deze database ongeveer 2000 records, maar nieuwe records worden dagelijks toegevoegd.
RATIF bevat de data betreffende ondertekening, ratificatie en inwerkingtreding van de voornaamste VN en regionale mensenrechten verdragen en aanvullende protocollen. Ook gegevens met betrekking tot de aanvaarding van facultatieve bevoegdheden (zoals het indienen van statenklachten op grond artikel 41 IVBPR) zijn in deze database opgenomen. De informatie in deze database kan per land of per verdrag worden bekeken.

"Case Law"

De tweede sectie is "Case Law"; dit deel geeft toegang tot de databases CCPR, CAT, CERD, ECHR en UNCOM. De databases CCPR, CERD en CAT bevatten de uitspraken van het: Comité voor de Rechten van de Mens op basis van het Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten; Comité voor Uitbanning van Rassendiscriminatie op basis van artikel 14 van het Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van Alle Vormen van Rassendiscriminatie; Comité tegen Foltering op basis van artikel 22 van het Verdrag tegen Foltering en andere Wrede, Onmenselijke of Onterende Behandeling of Bestraffing. Verder bevatten deze databases ook de teksten van de "General Comments".
In de database ECHR zitten gegevens over alle uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De records bevatten een samenvatting van de uitspraak. Deze samenvattingen zijn afkomstig uit het "Human Rights News" van de "Netherlands Quarterly of Human Rights". Op dit moment zijn alleen de uitspraken vanaf 1998 beschikbaar in de database, maar voor de zomer zullen alle uitpraken beschikbaar zijn.
De database UNCOM bevat de concluding comments van het Comité voor de Rechten van de Mens, het Comité inzake Economische Sociale en Culturele Rechten, de Commissie voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie, het Comité tegen Foltering, de Commissie voor de Uitbanning van Discriminatie van Vrouwen en het het Comité voor de Rechten van het Kind naar aanleiding van de landenrapportages. Naast een aantal velden bevat deze database de volledige tekst van de "comments".


Preventdoc

Het Nationaal Documentatiecentrum Veiligheid en Gezondheid op het Werk verzamelt en verwerkt referenties over welzijn op het werk. De collectie bestaat uit monografieën, tijdschriften, de CIS-collectie en databanken. De referenties zijn bijelkaar gebracht in de databank PreventDoc. U kan opzoekingen verrichten in de databank door het ingeven van een zoekterm.


Copyright © 1999, 2005 Frankie Schram, 11.03.2005